Eu imi iubesc tara. Am avut de multe ori sansa sa plec, dar, cel putin acum, nu ma vad plecata pe alte meleaguri.

Este o alegere persoanala. Nu o sa intru in detalii de ce am ales sa raman. Totusi sunt unele momente in care nu simt decat revolta vis a vis de conducerea acestei tari.

Mai exact: de curand a aparut pe piata din Romania vaccinul anti HPV. Cand am auzit acest lucru am zis sa ma interesez ce si cum pot sa fac acest vaccin. Avand o tulpina mai “usoara” a acestui virus am zis ca merita sa il fac. Sigur! Toate bune si frumoase pana cand am aflat ca: 1. nu este acoperit nici macar 50% de casa de sanatate 2. trebuie sa fac 3 doze (o doza fiind cam 660 lei) . Am fost revoltata, suparata, dezamagita, dar cumva ma asteptam la o astfel de atitudine din partea statului roman.

Pentru cine nu stie Romania inregistreaza cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin din UE. Este atat de trist si frustrant ca, desi suntem un exemplu de “asa NU “, statul roman nu ia nicio masura.

Acum ceva ani aflasem ca statul roman deconteaza un examen Babes Papanicolaou. M-am dus la medic sa cer o trimitere pentru asta. Socul a venit in momentul in care medicul mi-a spus ca acest examen este decontat de stat o singura data in viata. Din nou: O SINGURA DATA IN VIATA. V-am mai spus ca suntem pe locul 1 la mortalitate din cauza cancerului de col uterin? Da? Mai zic o data: Romania inregistreaza cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin din UE.

Eu, pana pe la vreo 50 de ani, voi fi in categoria de risc, asta inseamna ca in fiecare an trebuie sa imi fac acest examen. Cum ma ajuta statul roman? Pai nu ma ajuta. Platesc de fiecare data 500 lei pentru asta. Si ce se intampla daca la o tulpina mai periculoasa va iesi pozitiv? Nu ma gandesc. Pot doar sa sper ca, dupa ce voi face vaccinul, voi fi un pic mai protejata.

Eu sunt o norocoasa pentru ca am primit o educatie si imi permit sa dau banii astia in fiecare an. Dar cei care nu au norocul asta? Care se trezesc prea tarziu? Pe acei oameni cine ii ajuta?

Uneori imi doresc o tara ca in afara. Cand se va intampla acest lucru? Sper sa aflu raspunsul in viata asta.D

Despre HPV

Leave a Reply