Se apropie minunata zi de 14 februarie. Până acum 5- 6 ani era o zi ca oricare alta, dar în ultima vreme este una dintre cele mai importante. De ce? Pentru că este Valentine’s Day. De unde am preluat-o? De la americani…la fel cum am preluat şi multe alte sărbători nesemnificative pentru tradiţia noastră…şi mai nou am văzut că sărbătorim şi ziua Americii…în timp ce ei cred că România este..că nu există pe hartă. În fine.
Mi-am permis să dau un search pe atotştiutărul gugle [DAAA!!!Google] şi să aflu cum stă treaba. Şi uite ce am aflat:
În Europa
În Suedia este numită ziua tuturor inimilor . Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească. Ziua îndrăgostiţilor a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. Este de asemenea spus ca păsările se căsătoresc în această zi. Cu siguranţă, numai de curând este sărbătorită ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este tradiţional 12 martie, ziua Sf Gregor.
În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete care este sărbătorit pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Parte din numele lui drag, care poate fi găsit şi în cuvântul dragoste.
România a început să sărbătorească şi Valentine’s day, deşi deja avea Dragobetele ca o sărbătoare tradiţională. Aceasta a dus la multe repercursiuni din partea mai multor grupuri, persoane reputabile şi instituţii dar şi organizaţii naţionaliste ca Noua Dreaptă, care condamnă Ziua îndrăgostiţilor ca fiind o sărbatoare superficială, comercialistă, importată drept un kitsch occidental.
În Orientul Mijlociu şi Africa
În Turcia, Valentine’s day este numai Sfantul Gregor care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci În cultura persă (Iran) S este o zi pentru iubire şi este pe 29B în calendarul solar jalali. Dată corespunzătoare calendarului gregorian este 17 februarie. S era sărbătorit în Marele Imperiu Persan în sec 20 i.e.n. În Egipt este o altă zi a iubirii în noi 4 numită ziua iubirii egiptene.
Pe continentele americane
În Brazilia, ziua înămoraţilor sau ziua iubitului/iubitei este sărbătorită pe 12 iunie, când cuplurile îşi dau cadouri cum ar fi: ciocolată, felicitări şi de obicei un buchet de flori. Aceasta a fost aleasă ca ziua înainte de Sfântul Anton, cunoscut aici ca sfântul căsătoriei, când multe femei singure realizează ritualuri populare pentru a găsi un soţ bun sau iubit.
În Columbia, Ziua iubirii şi a prieteniei este sărbătorită în a treia vinere şi sâmbătă din septembrie, datorită scopurilor comerciale. În această ţară, prietenul secret este o tradiţie foarte populară, care presupune desemnarea fiecărui participant un destinatar a unui cadou secret (asemănător tradiţiei de Crăciun Moş Crăciun Secret) În Mexic, ziua iubirii şi prieteniei este sărbătorită asemănător ca în Columbia dar pică in altă dată.
În Orientul Îndepărtat
Datorită unui efort de marketing concentrat, Valentine’s Day a apărut şi în Japonia şi Coreea ca o zi în care mai mult femeile şi mai puţin bărbaţii dăruiesc bomboane, ciocolată şi flori. A devenit ca o obligaţie ca multe femei să dăruiască ciocolată tuturor colegilor bărbaţi. În Japonia este cunoscut ca giri-choko, de la cuvintele giri – obligaţie şi choko – ciocolată. Aceasta contrastează cu honmei-choko, ciocolata dată persoanei iubite. Prietenii (mai ales fetele) pot schimba intre ele in tomo-choko…tomo-prieten. Prin efort de marketing susţinut, o zi reciprocă, Ziua albă a apărut. Pe 14 martie bărbaţii sunt aşteptaţi să întoarcă favorul celor care le-au dat ciocolate de Ziua Îndragostiţilor. La început cadoul de retur trebuia să fie o bezea sau cioco albă, de unde si numele de Ziua albă. Însă acum lenjeria a devenit un cadou foarte comun. În cultura chineză, există un omolog al Zilei Îndrăgostiţilor numită Ziua Saptelor, potrivit legendei Ciobanului si Tesatoarei Menajera care s-au găsit în Rai în ziua a şaptea a lunei a şaptea a calendarului lunar.
Nu am nimic cu această sărbătoare, adică nu vreau să se înţeleagă că aş fi împotriva ei, ci pur şi simplu nu mi se pare normal să sărbătorim ceva ce NU NE APARŢINE!
Noi avem Dragobetele…şi normal ar fi să le sărbătorim!
De ce să împrumutăm lucruri din tradiţia altora? De ce oamenii de rând nu vor să înţeleagă cât de apreciată este tradiţia noastră în afara României? Singura mare greşeală pe care, consider, că o facem este aceea că nu ştim să ne promovăm tradiţia.
Am mai observat încă un lucru destul de bun pentru noi, ca ţară, faptul că se promovează turismul rural. Că vin americanii la noi şi mănâncă mămăliguţă şi sarmale.
Dacă o asemenea promovare aduce beneficii gândiţi-vă ce bine ar fi primite şi părţi din tradiţia noastră. Fiecare ţară are o tradiţie şi o cultură deosebită, nu zic nu, dar noi avem avantajul peisajelor minunate.
Păcat că nu ştim să apreciem aceste lucruri şi le întoarcem spatele. Pentru ce? La urma urmelor câţi dintre noi se mută în alte ţări şi rămân acolo? Nu cred că sunt mulţi oameni. Iar cei care fac asta sigur se vor gândi la România şi vor povesti lucruri legate de ea, nu de America sau altele.
Deci!
Oameni buni! Haideţi să promovăm tradiţia noastră! Nu pe a altora. Că ăia sigur nu ne promovează tradiţia de dragul de a o promova.
poate nu ai inteles la noi turisumul se face “turism ecumenic” asa a spus ministra puli
cat depsre ziua aia de care pomenesti tu mai sus.. eu sincer… o URAAASC !!! si sti de ce… daca vrei sa iesi la o cafea in ziua repsectiva… sunt TOOOOOTI manelistii tampiti prin toate crasmele si nu ai loc … sau daca ai .. asculti numai melodii dinalea de tiat venele…
“ma pis pe ea de zi” citat PARAZITII!
DA! Şi ăsta poate fi un unghi din care să priveşti problema :))
nici eu nu suport ziua indragostitilor fie ca se numeste Valentine’s Day fie ca se numeste dragobetele sti si de ce ? Pentru ca oamenii care intradevar iubesc n-ar trebuii sa faca dintr-o zi sarbatoare, ce naibii doar intr-o zi anume din an iti amintesti ca iubesti o anumi8ta persoana??? Daca iubesti pe cineva ii poti demonstra asta zilnic si n-ai nevoie de o sarbatoare legala sa-ti confirme acest lucru, cat despre cadouri, alea se pot face oricand, fara obligatia unei anumite zile..
Da! Asta aşa este! Este de fapt o strategie de marketing a magazinelor cu jucării de pluş =))
mai acuma na…. luna asta pe toate bloguriole aceeasi dilema…”chiar avem nevoie de o sarbatoare americana”, si pe bune acuma, eu am auzit de dragobete la 16 ani si stiam de valentine`s day inca din primara. la noi nu s-a dat o importanta atat de mare zilei de dragobete, si nu se da nici acuma… ce mai conteaza a cui e sarbatoarea…
Unu la mână: bine ai venit pe la noi.
Doi la mână: de ce este nevoie să importăm culturile altora? Asta este de fapt marea dilemă. Okey! Nu ce22re nimeni să sărbătoreşti Dragobetele, dar de ce sărbătorim V day? Ţi se pare normal să accepţi valorile culturale ale altora ca şi când ar fi ale tale? Gândeşte-te şi la asta :p
1. mersi
2. sunt chiar curioasa ce intelegi tu prin valoare culturala…
si poate nu acceptam valorle culturale ale altora doar ne folosim de ele, cum e si halloween, si noi avem ziua mortilor in 1 nov, ai vazut vreodata pe cineva mascat pe strada de 1 nov?? nu!! avem dragobetele, da ai auzit ceva de el pana nu s-o trezit unu sa zica, bai voi sarbatoriti zilele altor natii cand noi avem dragobete…
Da…aici să spunem că m-am exprimat greşit…dar…cum să spun eu…chestia asta la noi nu mai are aceeaşi valoare ca la ei, ci devine o metodă de marketing, de a face bani. De ce ai nevoie de o sărbătoare pentru a-i spune celui drag: “te iubesc”?
Să ştii că la mine în oraş, de Sf Andrei chiar se sărbătoreşte “halloween-ul” românesc.
Îţi dau oarecum dreptate, dar îmi susţin şi punctul de vedere. Trebuie să ne promovăm sărbătorile!Suntem români, nu americani.