Subiectul “religie” a dezbătut de nenumărate ori aici. Cine mă cunoaşte ştie că am ceva împotriva religiei. A se citi religie, nu credinţă. De curând am citit pe la cineva (visurât parcă) faptul că se bagă obligatorie religia la clasa pregătitoare. Din punctul meu este o mare greşeală, din punctul altora o mare victorie.

Dacă ar fi după mine, şi nu neapărat la clasa pregătitoare, aş implementa o materie: religiile lumii. Eu aş vrea să cred că viitoarele minţi străucite (mai mult sau mai puţin) ar avea posibilitatea de a-şi alege credinţa. Desigur asta ar înseamna ca şi părinţii să aibă o minte deschisă ceea ce, din păcate, la noi în ţară nu este cazul.

Haideţi să vă explic şi de ce mi-ar plăcea aşa ceva: când eşti mic nu cauţi răspunsuri ca atunci când ai o vârstă mai înaintată. Eu primele întrebări am început să mi le pun prin liceu. De ce trebuie să mă rog la biserică? De ce să merg la un nene pe care nu îl cunosc şi să îi spun ofurile mele? De ce trebuie să pup mâna preotului? Sunt întrebări care nu şi-au primit nici acum răspunsul.

Copiii ar trebui să primească aceste răspunsuri. Ar trebui să fie informaţi. Poate un om se simte mai apropiat de credinţa musulmană deşi a fost botezat în ortodoxie. Cred că fiecare dintre noi are acest drept. Eu, dacă o să am vreodată în viaţa asta copii, nu o să îi botez. O să îi las să îşi aleagă singur credinţa. Dacă el simte că e mai apropiat de catolicism….catolic îl face mama, dacă vrea musulman… musulman îl fac.

În ceea ce priveşte şcoala o să fac în aşa fel încât să nu participe la orele de îndobitocire a masei. Simplu: nu îi convine profesorului? Sănătate şi fericire! Am tot dreptul să educ copilul şi să îl învăţ ce vreau. O tipă pe care o cunoşteam acum ceva vreme mi-a zis că ea o să îşi educe acasă copilul. Aici sunt şi nu sunt de acord. Depinde din ce punct de vedere priveşti lucrurile.

Per total? Da! Îmi doresc ca religia să fie un obiect opţional, ca la facultate. De ce? Pentru că sănătatea mintală a copilului/copiiilor meu/mei este mai importantă decât cum este aşezată o biserică.

Leave a Reply