Intrasem pe un blog- al unei persoane publice şi am constatat cu stupoare limbajul folosit de duduia în cauză: k= ca, jmechera/shmechera= şmecheră şi tot aşa. Am rămas oarecum şocată. De altfel duduia le critica pe altele: că uite cum e aia şi uite cum e cealaltă. Bine! Înţeleg că este o modă să stâlceşti cuvintele, să le …americanizezi- cred că am inventat un cuvânt, dar nu mi se pare normal să ajungi să fii o persoană publică şi să ai un asemenea mod de a scrie. Eşti român! Nu îţi cere nimeni să fii mândru până nu îţi mai incapi în piele, dar chiar nu strică să scrii corect.
Nu am nimic cu ea, din partea mea poate să facă numai ce vrea, dar pur şi simplu nu mi se pare normal să fii român şi să ai un limbaj de tot râsul.
Nu este prima dată când mă iau de asemenea persoane. Oameni buni cu ce e mai diferit dacă spui cumpărături în loc de SHOPPING sau loc de muncă în loc de joooob!
Mi se pare chiar penal! Sincer! Suntem români şi trăim în România. De ce vrem să ne credem în America- ţara posibilităţilor?
Într-adevăr nu este ţara perfectă- sau ar fi perfectă dacă nu ar fi locuită [hahahahaha]
Totuşi niciodată nu am înţeles de ce piţipoancele- pentru că de la ele a pornit această modă – sunt deranjate de faptul că sunt românce. Nu îţi convine? Ai mamă bani să pleci în străinătate- de unde ştiu? Că îţi permiţi să îţi duci viaţa prin moluri sau Bambu. [DA!Ştiu: mall-uri şi Bamboo]
Îmi amintesc,pe vremea când trăia George Pruteanu că la una din emisiunile sale chiar discutase despre această problemă a tinerilor şi nu numai…ăştia cam de o vârstă cu mine…sau poate un pic mai mari. Chiar mă gândeam cum ar fi dacă am trăi în America. În loc de cuvinte în engleză am folosi cuvinte în română? Poate măcar aşa să fim diferiţi de restul. DAR NUUUUUUUU!!!!!Doamne fereşte! Dacă se uită lumea ciudat la noi? NU NU!! SĂ fim cul! Că aşa este mai bine.
Eeehhh dar ce ştiu eu,nu?
hmm, sa zicem ca-s deacord, dar eu zic ca merge si fara diacritice..
Şi întrebarea mea este: Tu vorbeşti fără diacritice? În loc să spui “bună dimineaţa!” spui “buna dimineata”?! Şi aici nu spun de scris, ci de vorbit.
Apropo. Dacă tot vorbiţi de diacritice. Şi eu de astăzi m-am apucat să scriu cu diacritice. Mai uit eu câte una pe ici pe colo. Dar cu timpul mă obişnuiesc. Sper 😀
Şi eu am avut probleme la început, mi se părea tare aiurea, dar acum mi se pare ciudat să nu scriu cu diacritice
Nu-mi plac oamenii care gândesc ca tine. Ne globalizăm şi gata. Mai terminaţi ifosele astea pruteniene şi vadimtudorice. Oamenii s-au opus tuturor schimbărilor fie în limbă fie în artă de când lumea şi pământul fără nici un efect. So, like, calmează-te.
Hai să fim serioşi! Ţi se pare că asta înseamnă globalizare? Asta înseamnă că îţi este ruşine să vorbeşti corect româneşte. De ce să spui: “So, like, calmează-te.”?! Crezi că eşti mai deştept sau mai …altfel dacă te exprimi astfel? Să fim serioşi!
Asta nu inseamnă că ne e ruşine să vorbim româneşte, şi nu am zis “So, like, calmează-te” ca să par mai deştept. Pur şi simplu asta se întamplă. Este ca o evoluţie naturală…până la urmă o sa vorbim cu toţii aşa pentru ca aşa stau lucrurile. Ca să exemplific trivial: e ca în filmul x-men când oamenii normali urau mutanţii. Mutaţia se întamplă, nu poate fi oprită. Şi, la o adică, ce mare lucru e limba româna? “E limba ta, fii mândru cu ea”. Să fim serioşi. Ce-ai prefera? Să ai un căcat numai al tau sau să-mparţi un tort cu toata lumea?
Noi vorbim de evoluţia unei limbi, a unei culturi…nu de mutanţi. Nu compara realitatea cu ficţiunea. Cum ţi se pare când auzi că sunt plozi de 12- 13 ani care nu ştiu ce a scris Eminescu, dar ştiu versurile de la 50 Cent?! De asta ce mai spui? Asta este evoluţia de care “te simţi atât de mândru”. Eu aş fi mândră dacă ar mai există oameni care nu se simt ciudat când spun cumpărături şi nu shopping.
Eu una sunt mândră să fiu româncă- în pofida faptului că vreau să plec în Franţa- aici este vorba de viitorul meu, nu de sentimentele mele.
Tu poate nu înţelegi ideea mea esenţială…dar gândeşte-te şi din altă perspectivă: ţi se pare normal să uiţi ce înseamnă cultura? Nu cred.
Dar ţi-am zis: este o părere strict personală, subiectivă….cum vrei tu să îi spui
Nu e vorba de mandrie, te rog intelege. Eu tot ce iti spun este ca nu poti sa opresti asta, si ca este pointless sa te plangi. Fara sa vrei suni exact ca babele din autobuze. Cati oameni stiu versurile lui Eminescu dar nici un vers din Shakespeare?
Câţi oameni ştiu versuri de Eminescu? Ia uimeşte-mă! Eu îţi garantez că nu foarte mulţi.
Nu ma bag în discuţia “Câţi oameni ştiu versuri de Eminescu?”. O lăsăm pe altădată.